Liveblog | Indiase premier Modi geeft Poetin zeldzame tik op de vingers (2024)

Dit liveblog wordt niet meer bijgewerkt. Volg de actuele ontwikkelingen in Oekraïne vanaf morgenochtend in ons liveblog.

  • Dodental stijgt na aanvallen maandag op Oekraïne tot 38
  • VN-gezant Oekraïne vermoedt Russische raketinslag in ziekenhuis
  • Kremlin beweert dat westerse raket ziekenhuis heeft geraakt
  • Indiase premier Modi spreekt met 'dierbare vriend' Poetin in Moskou
  • China en Belarus houden oefeningen in buurt van Poolse grens

22:30

Biden: Oekraïne kan rekenen op extra luchtverdedigingssystemen

Oekraïne kan de komende tijd rekenen op meer hulp van de Verenigde Staten en andere bondgenoten bij zijn luchtverdediging. De Amerikaanse president Joe Biden spreekt van vijf extra luchtverdedigingssystemen, maar meerdere daarvan lijken al eerder toegezegd. Oekraïne zit te springen om extra hulp om Russische luchtaanvallen af te weren.

Biden kondigde op de NAVO-top in Washington onder meer de schenking van drie Patriot-systemen aan, onder andere uit Duitsland en Roemenië. Het lijkt te gaan om Patriots die deze landen al hadden aangekondigd. Ook Nederland kondigde eerder al aan dat het met onderdelen van andere bondgenoten één Patriot-systeem kan samenstellen om naar Oekraïne te sturen. Italië geeft een SAMP-T-systeem, een vergelijkbaar luchtverdedigingswapen.

21:30

Schoof: ‘Toekomst van Oekraïne ligt binnen de NAVO, alle steun is bespreekbaar’

De toekomst van Oekraïne ligt binnen de NAVO en voor Nederland is alles bespreekbaar als het gaat om de steun aan Oekraïne, zegt premier Dick Schoof in gesprek met Amerika-correspondent Jan Postma. 'Dat is ook in het belang van de vrijheid van Europa, niet alleen in het belang van de vrijheid van Oekraïne.'

Morgen zal Schoof in de marge van de NAVO-top in Washington aan de Oekraïense president Volodymyr Zelensky duidelijk maken dat de toekomst van Oekraïne binnen de NAVO ligt. 'We zitten vol in het proces van het leveren van F-16's en met een partnerland zijn we druk om Patriots te leveren. We zijn aan alle kanten bezig om te kijken hoe we Oekraïne goed kunnen steunen in wat ze doen.'

20:00

https://www.bnr.nl/nieuws/internationaal/10552181/oekraine-gaat-ondergronds

Van scholen tot wapenopslag en van ziekenhuizen tot cursusruimtes: als Oekraïne het land niet veilig kan houden, dan moet het leven maar onder dat land plaatsvinden. Dat geldt zeker voor frontsteden. Daarom duik ik in de plannen voor ondergronds Cherson.

18:30

NAVO koopt voor ruim 600 miljoen Stingers voor Oekraïne

De NAVO schaft voor omgerekend nog eens ruim 600 miljoen euro draagbare luchtdoelraketten aan voor Oekraïne, zegt topman Jens Stoltenberg. De bekende Stingers van Amerikaanse makelij zijn hard nodig in Oekraïne om de onophoudelijke luchtaanvallen van Rusland te weerstaan. En NAVO-landen willen ook zelf hun voorraden aanvullen. De luchtverdediging is een van Oekraïnes belangrijkste kopzorgen en een belangrijk thema op de NAVO-top in Washington die dinsdag begint.

De wapenindustrie kan gerust investeren in de wetenschap dat NAVO-lidstaten bij hen zullen blijven kopen, hield Stoltenberg vertegenwoordigers van de branche eerder op de dag voor. 'Vandaag nog heeft het inkoopkantoor van de NAVO een nieuw multinationaal contract getekend voor Stinger-raketten ter waarde van bijna 700 miljoen dollar', zei hij. De wapenindustrie schroeft de productie te traag op, klagen NAVO-defensieministers met enige regelmaat.

17:17

Modi wijst ‘dierbare vriend’ Poetin op dood onschuldige kinderen

De dood van onschuldige kinderen is pijnlijk en angstaanjagend, zegt de Indiase premier Narendra Modi tegen zijn Russische gastheer Vladimir Poetin. De opmerking van de Indiase leider wordt gezien als een impliciete berisping van de Kremlinleider om de aanval op het kinderziekenhuis in Kyiv. En dat te midden van alle hartelijke verklaringen over samenwerking en bondgenootschappen tussen beide landen.

17:13

Weduwe Navalny op Russische opsporingslijst

Rusland heeft de vrouw van de Russische omgekomen oppositiepoliticus Alexei Navalny op de opsporingslijst gezet. Yulia Navalnaya wordt door de Russische rechter beschuldigd van het deelnemen aan een extremistische groepering, waarvoor zij twee maanden vast moet zitten. De weduwe van Navalny is bij verstek veroordeeld.

17:10

‘Oekraïne moet wapens op strategisch logische manier kunnen inzetten’

Oekraïne moet zijn aanvalswapens zoals de ATACMS en de HIMARS op een strategisch logische manier kunnen inzetten, zegt hoogleraar Krijgswetenschappen Frans Osinga van de Nederlandse defensie Academie. 'Het is effectiever als je de locaties waar die vliegtuigen zich bevinden offensief aanpakt.' Na de massale Russische raketaanvallen op burgerdoelen gisteren wordt de Oekraïense roep om verruiming van het aanvalsmandaat met westerse wapens steeds luider. Die oproep is vooral gericht aan het Witte Huis, zegt Osinga. Ook hij pleit voor verruiming van het wapenmandaat en wijst op de voor Oekraïne zeer goede resultaten van de inzet van HIMARS en ATACMS op Russische doelwitten nabij Charkiv.

15:05

Erdogan waarschuwt bondgenoten

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan waarschuwt de NAVO-bondgenoten voor het nemen van stappen die tot escalatie in de oorlog in Oekraïne kunnen leiden en mogelijk lidstaten er rechtstreeks in zouden kunnen meeslepen. 'Terwijl we de stappen ontwerpen die moeten worden genomen om Oekraïne te steunen, handhaven we ook ons principiële standpunt om de NAVO geen partij in de oorlog te maken', zei hij. Zijn opmerkingen komen een dag nadat Donald Tusk, de Poolse premier, zei dat Polen open stond voor het idee om Russische raketten neer te schieten die op weg waren naar NAVO-gebied terwijl ze nog boven Oekraïens grondgebied waren.

14:45

Noord-Koreaanse militaire delegatie bezoekt Rusland

Een delegatie van Noord-Koreaanse militaire trainers onder leiding van het hoofd van een prestigieuze militaire academie in Pyongyang is volgens Noord-Koreaanse staatsmedia begonnen aan een reis naar Rusland. The Kyiv Independent meldt dat de delegatie van Noord-Koreaanse militaire trainers wordt geleid door de president van de Kim Il Sung Military University, Kim Geum Chol, aldus Noord-Koreaanse staatsmedia, zonder verdere informatie over het bezoek te verstrekken. De Zuid-Koreaanse president Yoon Suk Yeol zei op 8 juni dat de groeiende militaire samenwerking tussen Rusland en Noord-Korea een 'duidelijke bedreiging en een ernstige uitdaging vormt voor de vrede en veiligheid op het Koreaanse schiereiland en in Europa'.

14:20

Oekraïense drones vallen Russische olieraffinaderij aan

Oekraïense drones hebben een Russische olieraffinaderij, een militair vliegveld en een elektriciteitsonderstation aangevallen in een nachtelijke gezamenlijke operatie van de veiligheidsdiensten en militaire inlichtingendiensten van Kiev, vertelde een veiligheidsbron dinsdag aan Reuters. De bron zei dat de aanvallen het vliegveld Akhtubinsk in de zuidelijke Russische regio Astrakan troffen, een olieraffinaderij in de regio Volgograd en een elektriciteitsonderstation in de regio Rostov.

14:15

Rusland claimt verovering Yasnobrodivka

Het Russische ministerie van Defensie heeft gezegd dat zijn strijdkrachten de controle hebben overgenomen over de nederzetting Yasnobrodivka in de regio Donetsk in het oosten van Oekraïne, meldde het persbureau Tass. Deze bewering is nog niet onafhankelijk geverifieerd door de Guardian. Oekraïense troepen hebben geprobeerd een intens Russisch offensief af te slaan dat gericht was op de Oekraïense grensregio's Kharkiv en Donetsk. Kiev meldde tekorten aan munitie en troepen langs de ongeveer 1000 kilometer lange frontlijn en heeft wanhopig behoefte aan meer westerse militaire hulp, met name luchtverdedigingssystemen.

13:46

Kremlin draait narratief om: ziekenhuis geraakt door westerse raket

Het Okhmatdyt-kinderziekenhuis in Kyiv is getroffen door een westerse NASAMS-raket, zegt Maria Zakharova van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken. 'Het is bevestigd, onder andere door bewijs van meerdere getuigen', zei Zakharova.

Zakharova verklaarde tegenover staatspersbureau TASS dat de Russische strijdkrachten gisteren een grootscheepse aanval uitvoerden op militaire faciliteiten in Oekraïne, 'met precisiewapens op lange afstand, als vergelding voor herhaalde Oekraïense pogingen om schade toe te brengen aan Russische bedrijven'. Een Oekraïense luchtverdedigingsraket miste zijn doel en landde op de kliniek, benadrukte de diplomate.

13:24

Modi in Rusland: 'Wederzijds vertrouwen en respect'

De Indiase premier Narendra Modi heeft in Moskou gezegd dat de relatie tussen India en Rusland is gebaseerd op 'wederzijds vertrouwen en respect'. Hij heeft maandag op zijn eerste dag in Rusland de Russische president Vladimir Poetin ontmoet. De leiders houden dinsdag een officieel overleg.

Modi sprak de Indiase diaspora dinsdag toe tijdens zijn eerste bezoek aan Rusland in vijf jaar. 'Elke Indiër beschouwt Rusland als India's vriend, in goede en slechte tijden', zei de premier. Hij zei dat de relatie meerdere keren op de proef is gesteld en dat deze elke keer 'zeer sterk' bleek. Modi voegde eraan toe dat hij zijn 'dierbare vriend' Poetin daarvoor waardeerde.

13:20

Oostenrijk onderzoekt hoe het minder afhankelijk kan worden van Russisch gas

De Oostenrijkse minister van Energie heeft een commissie van deskundigen aangesteld om te onderzoeken of Oostenrijk een gasleveringscontract tussen de Oostenrijkse brandstofgigant OMV en Gazprom kan schrappen om zijn afhankelijkheid van Rusland te verminderen, meldde Reuters. Leonore Gewessler van de Groenen, de junior partner in een conservatief geleide coalitie, zei in februari dat ze het contract, dat loopt tot 2040, wilde beëindigen. De conservatieven van kanselier Karl Nehammer hebben gezegd dat ze het ermee eens zijn dat Oostenrijk moet afstappen van Russisch gas. In de aanloop naar de parlementsverkiezingen op 29 september zijn de twee partijen in de coalitie echter steeds meer met elkaar in conflict geraakt.

12:52

Schoof ‘moet echt aan de bak’ op NAVO-top in Washington

Premier Dick Schoof moet op de NAVO-top in Washington vooral luisteren, zich netjes voorstelt en beginnen met het opbouwen van een netwerk, zegt oud-diplomaat Ron Keller. 'Je wilt netwerken opbouwen, dat kost tijd en Dick Schoof is een hele ervaren ambtenaar, dus die weet hoe die hazen lopen.'

12:13

VN-gezant Oekraïne vermoedt Russische raketinslag in ziekenhuis

Een gezant van de VN in Oekraïne, Danielle Bell, vermoedt dat het kinderziekenhuis in Kyiv is getroffen door een Russische kruisraket van het type Kh-101. De geheime dienst van Oekraïne claimt daar bewijs voor te hebben gevonden. Bell zegt dat er nog een diepgaand onderzoek moet komen. Volgens haar wijzen beeldopnames erop dat het kinderziekenhuis direct door zo'n raket is getroffen.

Volgens Bell zaten de meeste mensen in het kinderziekenhuis Okhmatdyt in schuilkelders, anders waren er veel meer slachtoffers gevallen. Volgens een mededeling van de Oekraïense autoriteiten zijn de bergingswerkzaamheden afgerond en vielen er maandag twee doden en 32 gewonden in het ziekenhuis.

10:16

Dodental stijgt na aanvallen maandag op Oekraïne

Het dodental na de Russische raketaanvallen maandag op Oekraïne is opgelopen naar 38, meldt de Oekraïense president Volodymyr Zelensky op sociale media. De reddingswerkzaamheden gaan door.

Zelensky schrijft ook dat 190 anderen verwondingen hebben opgelopen. Bijna honderd van hen liggen in ziekenhuizen in Kyiv, Kryvyi Rih en Dnipro. Op meerdere plekken waar raketten waren neergekomen, gingen de reddingsacties 's nachts door. Daarbij waren volgens Zelensky vierhonderd reddingswerkers betrokken.

10:00

Tsjetsjeense leider voorspelt inname Volchansk door Russen

Volgens de Tsjetsjeense leider Ramzan Kadyrov krijgen Russische troepen Volchansk in de regio Charkov snel onder controle, aldus persbureau TASS. 'Onder de effectieve leiding van onze dierbare broer, commandant van de commando-eenheid Akhmat en plaatsvervangend hoofd van de belangrijkste militair-politieke afdeling van de Russische strijdkrachten Apty Alaudinov, blijven onze strijders succes boeken in cruciale gebieden van de frontlinie. Er bestaat geen twijfel over dat de stad binnenkort onder controle van de Russische troepen zal komen', zei Kadyrov op zijn Telegram-kanaal.

09:13

'Orbán misbruikt het voorzitterschap en maakt de EU belachelijk’

Nu Hongarije voorzitter is van de Europese Raad, reist premier Viktor Orbán de wereld rond en doet hij zich voor als de voorzitter van de EU. Maar dat is hij niet, benadrukt EU-correspondent Stefan de Vries. 'De EU zou Hongarije het voorzitterschap kunnen ontnemen. Dit gedrag kan niet zonder gevolgen blijven.'

07:35

Positie Biden overschaduwt Oekraïne bij start NAVO-top

Later vandaag gaat in Washington een grote NAVO-top van start. 'De Russische aanvallen op Oekraïne van gisteren maken weer precies duidelijk waar het om draait', zegt VS-correspondent Jan Postma. Al werpt de discussie over de positie van president Joe Biden een schaduw over de top.

06:45

China en Belarus houden oefeningen in buurt van Poolse grens

China en Belarus zijn gezamenlijke militaire oefeningen begonnen, zo maakten de ministeries van Defensie van beide landen bekend. De oefeningen worden een paar kilometer van de grens met NAVO-lid Polen gehouden en net enkele dagen voordat de NAVO-top in Washington begint.

Volgens het Belarussische ministerie van Defensie is de aanwezigheid van NAVO-strijdkrachten aan de andere kant van de grens snel aan het groeien. 'Ons land neemt alle mogelijke maatregelen om escalatie te voorkomen. Maar als iemand onze grenzen oversteekt, zal de reactie hard zijn', aldus het ministerie op Telegram.

05:53

VN-Veiligheidsraad komt samen voor overleg aanval Kyiv

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties komt later op dinsdag samen voor overleg over de aanval op een kinderziekenhuis in de Oekraïense hoofdstad Kyiv. De bijeenkomst wordt gehouden op verzoek van de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Ecuador en Slovenië.

'We zullen de laffe en verdorven aanval van Rusland op het ziekenhuis aan de kaak stellen', schrijft de Britse VN-ambassadeur Barbara Woodward in een bericht op X. Ook de Oekraïense president Volodymyr Zelensky had opgeroepen tot een spoedoverleg van de VN-raad.

Herlees hier de liveblog van gisteren, de dag waarop Rusland onder meer een kinderziekenhuis in Kyiv aanviel.

Liveblog |Indiase premier Modi geeft Poetin zeldzame tik op de vingers (1)

Dit liveblog komt onder meer tot stand op basis van berichtgeving door eigen BNR-correspondenten en -redacteuren, The Guardian, ANP, Al Jazeera, Reuters, Associated Press, CNN, BBC, CNBC, Sky News en Agence France-Presse. Ook maakt BNR online gebruik van berichten van de persbureaus Tass, RIA Novosti en Interfax (Rusland) en Belta (Belarus). Omdat berichtgeving van deze bureaus niet verifieerbaar is en niet als onafhankelijk gekwalificeerd kan worden, wordt in deze gevallen expliciet vermeld waar de berichtgeving vandaan komt.

Liveblog | Indiase premier Modi geeft Poetin zeldzame tik op de vingers (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Virgilio Hermann JD

Last Updated:

Views: 6638

Rating: 4 / 5 (41 voted)

Reviews: 88% of readers found this page helpful

Author information

Name: Virgilio Hermann JD

Birthday: 1997-12-21

Address: 6946 Schoen Cove, Sipesshire, MO 55944

Phone: +3763365785260

Job: Accounting Engineer

Hobby: Web surfing, Rafting, Dowsing, Stand-up comedy, Ghost hunting, Swimming, Amateur radio

Introduction: My name is Virgilio Hermann JD, I am a fine, gifted, beautiful, encouraging, kind, talented, zealous person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.